"Το να νικάς τον εαυτό σου απ' όλες τις νίκες είναι πρώτη και καλύτερη"
Πλάτων

Στόχοι και Αρχές

Νεα Ακροπολη, ο εθελοντισμός μας ενώνει!

Η μαζικοποίηση της κοινωνίας εμποδίζει τον άνθρωπο να εκφράσει τις ανησυχίες του.  Ο άνθρωπος όμως πάντοτε είχε και συνεχίζει να έχει την ανάγκη να εκφράζει τις επιδιώξεις του. Αυτή η ανάγκη δικαιολογεί την παρουσία της Νέας Ακρόπολης στην κοινωνία.

Για τον καθηγητή J. A. Livraga, ο ξέφρενος ρυθμός των πόλεων, η έλλειψη επαφής με τη φύση, η μηχανοποίηση των σχέσεων και των επικοινωνιών μας, οι εφήμεροι και ωφελιμιστικοί στόχοι, όλα αυτά ναρκώνουν την ανθρώπινη ψυχή.

Έτσι η προσπάθειά του, μέσω της Νέας Ακρόπολης, απέβλεπε στο να βγάλει τον άνθρωπο από τη νάρκη του και να τον ενεργοποιήσει, ώστε να μπορέσει να εκφράσει αυθεντικά τον εσωτερικό του κόσμο. Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει την τότε αντίληψή του, γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να πραγματωθούν αυτοί οι στόχοι.
 
 
Τι αξίζει περισσότερο;
 
  1. Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Είναι αυτός που ξέρει να αξιολογεί σωστά τα ουσιώδη και τα εφήμερα, να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο και να εναρμονίζει τα εσωτερικά βιώματα με την εξωτερική ζωή. Η φιλοσοφία διευρύνει τις ικανότητες της συνείδησης, επιτρέπει την αυτογνωσία και βελτιώνει την κοινωνική συνύπαρξη.

  1. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η αφύπνιση του αυθεντικού ανθρώπου τον ωθεί προς μια νέα δημιουργικότητα, του δίνει αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και αυτοκυριαρχία. Τον βοηθά να προσαρμόζεται στις δυσκολίες και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες της ζωής.

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Είναι ανάγκη να περάσουμε από μια κομφορμιστική και ευμετάβλητη κουλτούρα σε μια δυναμική εφαρμογή, με οράματα για τις ουσιαστικές αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης.


 

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η συγκέντρωση ανθρώπων από όλες τις πίστεις, τις φυλές και τις κοινωνικές προελεύσεις, γύρω από ένα ιδεώδες παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Η αφύπνιση μιας ολιστικής αντίληψης, μέσα από τη συγκριτική μελέτη της Φιλοσοφίας, των Θρησκειών, των Επιστημών και των Τεχνών.

Η ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στη φύση και να ζήσει σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της δικής του προσωπικότητας.

Η Νέα Ακρόπολη πρεσβεύει αρχές ένωσης και συναδελφοσύνης, που εμπνέονται από φιλοσοφικά ρεύματα, όπως η Πυθαγόρεια και Νεοπλατωνική φιλοσοφία, η Θεοσοφία κλπ., που στην εποχή τους έδωσαν ουσιαστική ώθηση στον Πολιτισμό.

 

1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ένωση πέρα από τις διαφορές. Μια ένωση στην οποία ο άνθρωπος σέβεται τις διαφορετικές ταυτότητες και παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται πολίτης του κόσμου.

 

2. ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΛΑΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η εφαρμογή της ανεκτικότητας, μέσω της ολιστικής κουλτούρας, επιτρέπει τον συσχετισμό όλων των πεδίων της δημιουργικότητας και της σκέψης. Αυτός ο συσχετισμός μετατρέπει πράγματα που αρχικά φαίνονται αντίθετα, σε συμβατά και συμπληρωματικά. Εναρμονίζει ανθρώπους, νέες και διαφορετικές ιδέες και συναισθήματα, μέσα σε μια πιο ανοικτή, πλουραλιστική και ελεύθερη κοινωνία.

 

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της φύσης. Διαθέτει ένα δυναμικό που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι σχεδόν άπειρες.

Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο